luni, 20 decembrie 2010

Adevăr cadaveric


Avem un cult al adevărului, îl adulăm, înşirăm mii de idei în cinstea sa, însă credincioşii practicanţi lipsesc cu desăvârşire. Dăm astfel dreptate constatării lui T. Arghezi "Omului îi place să se mintă şi să fie minţit, şi când nu-l mai minte nimeni şi nimic, se dezorganizează." Minciuna devine un rău absolut necesar existenţei! În afara sa nu poate fi viaţă!

"Omului îi place să se mintă". Nimic nu poate fi mai dăunător decât acest tip de falsificare a adevărului. În momentul în care ajungi să te minţi pe tine, îţi vei pierde, în cel mai scurt timp, respectul de sine, sistemul imunitar al conştiinţei. Respectul de sine, încrederea în sine şi imaginea de sine formează teritorii ale persoanei noastre. Dragostea pentru valoarea noastră personală trebuie să ne împiedice în a ne refuza tocmai nouă dreptul la realitate, la adevăr. Construcţia personalităţii noastre depinde, într-o proporţie covârşitoare, de respectarea acestui deziderat!

Omului îi place să fie minţit. De câte ori nu ne-am îmbătat amorul de sine cu false cuvinte înălţătoare la adresa frumuseţii noastre spirituale, fizice sau culturale??? Declinul debutează în clipa în care nu mai avem capacitatea de a distinge falsa apreciere de adevăratele calităţi deţinute. Înnegrirea sufletului cu vanitatea atotputerniciei cunoaşterii ucide viitorul, viitor ce se va dori într-un răgaz de luciditate exilat pentru veşnicie în trecutul glorios, sincer, pur!

"şi când nu-l mai minte nimeni şi nimic, se dezorganizează (omul)". Minciuna devine un ser vital, ce curge prin vene, se plimbă nestingherit prin fiecare colţ obscur al întregului nostru pentru a exploda, într-un final spumos, în cuvinte atent şlefuite. Conversaţia este mijlocul ideal prin care sunt ţesute pânzele de falsitate. Lipsa acesteia duce la o plafonare fatală.

Încetul cu încetul, când realitatea este percepută iarăşi ca odinioară, când sufletul nu era contaminat, efectul este asemănător cu cel descris în mitul peşterii, stadiul în care se observă totul sub lumina adevărului şi se începe redefinirea cunoştinţelor asupra lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu